SKY-FRAME

Tervezői leveleinkben kidolgoztuk és bemutattuk svájci székhelyű SKY-FRAME egyedülálló megoldásait, amelyet az alábbi termékoldalon foglalnánk össze.
Ebben a termékkörben a piacra lépők, Őket követték a műszaki megoldásaikban, úgy hogy a mai napig etalon az építészek és beruházók értékrendjében.

Innen letölthető az inspiráló referencia és bemutatkozó albumuk angol nyelven, azért hogy kedvet kapjanak az elkövetkező 10 levelünkre, ahol részleteiben szeretnénk kitérni a tervezési és kivitelezési lehetőségekre.

A SKY-FRAME szerkezetekre nem egy ablakként kell gondolni, hanem mint egy a teljes homlokzatot adó a teljes kontúrt kitöltő elemre. A tervezésénél is erre kell gondolni, mert a kivitelezés során egy egybefüggő tokszerkezettel elválasztják a kül- és belteret, majd ebbe helyezik el a fix és mozgó mezőket.
homlokzat
A SKY-FRAME szabadalma, hogy a fix mezőket, illetve a mozgó szárnyak nem záras oldalainak
csatlakozását 20 mm-es látszó keresztmetszettel, míg a záras és tokhoz csatlakozó éleket 36 mm-es keresztmetszetű osztással meg tudják oldani
osztasok
Ezeket a szerkezeteket Egyenes vonalú, döntött és íves kivitelben is el tudja készíteni a gyár, 1-2-3 rtg-ű üvegezéssel, különböző műszaki tartalmakkal.
rendszerek

A SKY-FRAME kínálatának gerince a Classic termékcsalád, amely egyenes vonalú szerkezeteket kínál egy és többsínes kivitelben, a megszokott keskeny látszó keresztmetszetekkel. Igazi Bauhaus megjelenést, és teljes szerkezeti magasságú nyílászárókat kínál segítve a minimalista építészet tökéletes megjelenésű homlokzatait.
A Classic sorozat elemei időtálló megoldásai végig kísérik az első SKY-FRAME homlokzatoktól, a ma beépített homlokzatokig a szerkezeteinket. Az alumínium-üvegszál erősítésű hőhíd megszakító elemei, nagy szilárdságú tokrendszert ad, amelyet az épület szerkezetbe teljesen el lehet rejteni úgy, hogy az karbantartás mentesen használható hosszú éveken át.

sky-frame sarok

A több évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy az energetikai igények miatti üvegtechnikai fejlődés egyre nagyobb üvegszerkezeti súlyokat produkál, így a szerkezeteket elő kell készíteni ezek hordására, mozgatására és a terheik átterhelésére az épület statikai tartó szerkezeteire.
Néhány adat a termék maximális méreteiről:
- mozgó szárnyak maximális magassága 4 m, szélessége 2,3 m, de legfeljebb 8 m2
- fix mezők maximális magassága 3,15 m, szélessége 4 m, de maximum 12,6 m2
- látszó osztás 20 mm a fix mezőknél, a szárnyak záras oldala 34 mm-es.
- 2,3,4-sínes kivitellel rendelkezik,
- pozitív és negatív 90°-os sorolás is lehetséges, nyitható sarokkal.
- 1,2,3-rtg-ű üvegezéssel is elérhető.

A Classic termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

Az előzőekben bemutatott SKY-FRAME Classic három termékből áll össze. Ezt egyszerűen csak SKY-FRAME 1-2-3-nak nevezik. Ezeket a termékek műszaki tartalmát, alkalmazását szeretnénk összefoglalni.

SKY-FRAME 1

Ez a termék, elsősorban a belső terek légmentes elzárásában segít, azonban szerencsésebb klíma környezetben akár homlokzati elemként is alkalmazható. A nagy fesztávok itt még nagyobbak, és az elérhető legszélesebb 4 sines verzióval, akár 21 m-es fesztávot is megnyithatunk úgy, hogy a szerkezet 37dB-el hangszigetelését termek között kihasználjuk.
A beépítési keresztmetszete a kétsínes esetében 110 mm, míg oldalt és felül alig 45 mm-t kell a falazatba süllyeszteni. Az alsó teherbíró megvezetés 73 mm-es, amelyhez a teherátvivő szerkezetet kell igazítani.

Nyitási módozatai a Classic család mindegyik lehetőségét kínálja.
Tervezhető méretei a következőek:
- mozgó elem maximális mérete: 3,2m*4m vagy 4m*3,2m, nagyobb lekérdezés után,
- maximális üvegezés 6-12 mm egyrétegű biztonsági.

A Sky-Frame 1 termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-1

A SKY-FRAME 1 bemutatása után következzen az a termék, amelyet akkor alkalmazunk, ha van a nyílászáróval szemben hőszigetelési elvárás, ekkor a klasszikus kivitel lehet a megoldás:

SKY-FRAME 2

A klasszikus SKY-FRAME homlokzati termék, amely a kezdetektől a legoptimálisabb megoldás volt a keret nélküli rendszerek között. A kétrétegű üvegezéssel elérhető hőszigetelés a legtöbb enyhébb éghajlatú piacon elegendő, míg a mozgatandó szárnysúlyok sem voltak extrémek.
A beépítési keresztmetszete a kétsínes esetében a SKY-FRAME 1-el megegyező 110 mm, míg oldalt és felül alig 45 mm-t kell a falazatba süllyeszteni. Az alsó teherbíró megvezetés 95 mm-es, amelyhez a teherátvivő szerkezetet kell igazítani.

Nyitási módozatai a Classic család mindegyik lehetőségét kínálja.
Tervezhető méretei a következőek:
- mozgó elem maximális mérete: 2,6m*4m vagy 4m*2,6m, nagyobb lekérdezés után,
- maximális üvegezés 30 mm kétrétegű Ug=1.0, meleg peremes,
- Uw= 1,15-1,127 W/m2K.

A Sky-Frame 2 termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-2

A SKY-FRAME termékkínálat csúcsa - amennyiben a cél az alacsony energia felhasználású épület kialakítása – a minősített energia hatékony szerkezete a:

SKY-FRAME 3

sky-frame kocsi Az energetikai igények növekedésével a SKY-FRAME ezt a termékcsoportot hozta létre, amely már 3rtg-ű Ug=0,5-ös üvegezéssel is telepíthető. Ehhez meg kellett erősíteni a teherhordó felületeket (rozsdamentes acél futófelületek), speciális futó görgőket kellett létrehozni, amely porvédett tűcsapágyakat tartalmaz, és a teher figyelembe vételével építhető be modulárisan.
További fontos fejlesztés a termék beépítésének és a teherhordó statikai elemekhez való kötésének know-how-ja, amellyel hosszú időre garancia mentesen lehet az ajtókat elhelyezni az épületben

A beépítési keresztmetszete a kétsínes esetében 158 mm, míg oldalt és felül alig 51 mm-t kell a falazatba süllyeszteni. Az alsó teherbíró megvezetés 100 mm-es, amelyhez a teherátvivő szerkezetet kell igazítani.

Nyitási módozatai a Classic család mindegyik lehetőségét kínálja.
Tervezhető méretei a következőek:
- mozgó elem maximális mérete: 2,6m*4m vagy 4m*2,6m, nagyobb lekérdezés után,
- maximális üvegezés 54 mm háromrétegű Ug=0.5, meleg peremes,
- Uw= 0,66-0,78 W/m2K,
- Module-MINERGIE és Module-MINERGIE-P minősítés.

A Sky-Frame 3 termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-3

A SKY-FRAME Classic egyenes vonalvezetésű termékeinek egy különleges változatát szeretnénk bemutatni, ez a:

SKY-FRAME SLOPE

A SLOPE az egyenes vonalú SKY-FRAME szerkezetek döntött kivitele, amelyeket legfeljebb 20°-os szögben előre és hátrafelé lehet megdönteni.

Ezzel impulzív homlokzati elemekkel lehet gazdagítani az épület megjelenését. A SLOPE megvalósítható a SKY-FRAME 2 és SKY-FRAME 3 termékekből, azokkal megegyező beépítési méretekkel és akár háromsínes kivitelben.
A mozgó szárnyak méretét minden esetben a gyár hagyja jóvá, a hőszigetelési értékek pedig kicsit romlanak, a tömítések pontos felfekvése és az üvegben lévő gázok áromlása miatt ca. 0,2 W/m2K értékkel.
A SLOPE kombinálható az azonos felszereltségű Classic termékekkel.

A Sky-Frame SLOPE termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-slope

A SKY-FRAME egyedülálló műszaki megoldása a nem egyenes megvezetésű:

SKY-FRAME ARC

Az ARC egy íves kialakítású SKY-FRAME szerkezet, amely minden funkciójában és technikai megoldásában azonos a Classic család tagjaival. Kivitelezni a SKY-FRAME 2 és SKY-FRAME 3 termékekből lehet.

sky-frame-arc

Kialakítása két és három sínes, negatív vagy pozitív sugarú ív lehetséges. Az alap kivitelben 8 m-es sugarú terméket kínálnak, amelynek kétsínes négyosztatú kivitele 4,35m-es nyílással rendelkezik, míg a háromsínest, már 8,4 m-es szabad nyílással tervezhetjük.
Más sugarú kialakítást a gyár jóváhagyásával lehet kialakítani. A standard sugarú termékeken a mozgó szárny 2,3 m*4 m-es, míg a hőszigetelő érték Uw=1,2 vagy Uw=0,8 lehet.
A termék kombinálható az egyenes futású Classic sorozat azonos tagjával.

A Sky-Frame ARC termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-arc tok

A SKY-FRAME nem csak a nagy üvegfelületek és azok mozgatásának mestere, hanem ezeknek a termékeknek olyan kifinomult tervezője, aki a megrendelői visszajelzésekre is figyel. Minden olyan praktikummal fel kívánja szerelni termékeit, amelyek a használatukat a mindennapokban is kényelmessé teszi. Ilyen megoldásai a következőek:

SKY-FRAME FLY

Ki ne találkozott azzal, hogy megrendelője a nagy fesztávú nyílászáróit rovarvédelemmel szeretné ellátni. Annak igénye, hogy a látható megjelenés ne sérüljön, de a rovarvédelem is megoldható legyen, a SKY-FRAME saját maga is kínál megoldást.
A SKY-FRAME FLY a rendszer része, amely 1 m-es fesztávú a szerkezettel megegyező plisszé kialakítású rovarháló, amely a falcsatlakozású mozgó szárny melletti tokrészben teljesen láthatatlanul van integrálva, majd a szárny nyitásával együtt, vagy ahhoz nyitva, mágnesesen rögzül. Mindezzel egy kis kompromisszummal, egy átjáró szélességű és szellőztetésre alkalmas fesztávot tudunk védeni úgy, hogy becsukott állapotban nem foglal helyet és láthatatlanul belesimul a tokba.
A termék elérhető a Classic termékcsaládhoz, a SLOPE-hoz lekérdezés után.

A SKy-Frame FLY termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-fly

SKY-FRAME SUN

A nagy felületű nyílászárók egyik legnagyobb műszaki dilemmája, hogy a fény/kilátás/tájolás/téli hő nyereség mellett a nyári felhevüléssel mit tudnak kezdeni. Ha van lehetőség az építész által képzett passzív árnyékolásra, akkor azt maximálisan meghálálja a homlokzat, azonban sokszor nincs erre lehetőség, a megjelenés ezt megvétózza.
A lamellás árnyékolás az egyik alternatíva, hiszen a lamellák árnyékolják az üvegfelületet, míg 50-70%-os átláthatóságot biztosítanak.
A SKY-FRAME SUN a rendszerhez illeszkedő árnyékoló berendezés, amelynek alapja egy általánosan alkalmazott konzolos lamellás árnyékoló, vezetőszálas megvezetéssel, azonban kialakításában, kiegészítő berendezéseiben a SKY-FRAME keretnélküli rendszereihez illeszkedik. A megoldások finomsága a rejtett feszítőmű, és a kompakt meghajtás adja márkához hű megoldást.
A termékcsoport elérhető a Classic és SLOPE termékekhez.

A Sky-Frame SUN termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

sky-frame-sun

SKY-FRAME GUARD

Nem látható, azonban nagyon fontos opciók a GUARD néven futó elektronikus biztonsági csomag, amelynek választható elemei a nyitás érzékelők, a pozíció monitorozás és az üvegbe rejtett üvegtörés jelzők. Mindezekkel a kiegészítőkkel, egy okos ház elvárásainak is meg tud felelni a SKY-FRAME elektronikus biztonsági csomagja.
Ha a megrendelő nem kíván okos vagy nagyon elektronikus vezérlésű épületet létre hozni, úgy a SKY-FRAME mechanikus védelmi csomagjából is választhat, ez a laminált biztonsági üvegezésből (P4A), kiegészítő vasalati elemekből álló csomag, Rosenheimi RC2 (WK2) minősítéssel rendelkezik.
SKY-FRAME 2-3 termékcsoporthoz elérhető.

A Sky-Frame GUARD termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

SKY-FRAME Automation

Az idei évben jelent meg a versenytársaknál a használható kivitelű automatizálható szárnymozgatás. A SKY-FRAME, már évek óta tökéletesítgeti a megoldását, amely ma már túlmutat mások eredményein.
A szárnyak mozgatása elektromos motorral, bordás szíj hajtással és komoly előtét elektronikával rendelkezik, hogy a kényelmet és biztonságot szolgálja. Vezérlése lehet nyomógombbal, távvezérlővel, vagy infra érzékelővel, amely a megközelítést figyeli. Természetesen az elektronika vigyáz arra, hogy ne történjen rácsukás, vagy a mozgatás sebessége a kezdetekkor lassú, majd felgyorsítva azt biztonságosan és rövid idő alatt nyitja meg a teljes nyitható fesztávot.
Fontos tervezési feltétel, hogy mindenképpen szükséges a nyitható felület szélén egy fix mező, ahol a motor elhelyezése és karbantartása megoldható.

A Sky-Frame AUTOMATION termékkör tervezési segédlete innen tölthető le.

Engedjék meg, hogy a végén a tervezői koncepcióhoz adjunk segítséget, a megfelelő alkalmazáshoz és a homlokzatok kialakításához.

A SKY-FRAME nem csak az új és ultra minimál épületek nyílászárója, hanem olyan megoldásoké, amelyek az üvegfelületekről, kilátásról és a napenergia hasznosításáról szólnak. Ez lehet egy új ház is, de egy hozzáépítés is.

Fontos, hogy mikor az ügyfelünk felé ezt a megoldást már ötlet szinten bemutatjuk az alábbi fontos megvalósíthatósági szabályokat vegyük figyelembe:
- adott kivitel maximális mérethatárai,
- a SKY-FRAME nyílászárókat ne sorolt szerkezetekként tervezzük, hanem egy nagy homlokzatként és benne fix és mozgó szárnyakkal,
- a több helyiségen is átfutó szerkezeteknél optimalizáljuk a beépítendő tok méretét (sínek száma), az esztétikus megjelenés érdekében,
- a mozgó szárnyak oldalarányának hányadosa nagyobb legyen mint 1,2 (ez amiatt szükséges, mert a gyártói tapasztalat szerint az ennél négyzetesebb üvegtábla csavarodik és megszorulnak a szárnyak),
- a rejtett tokok helyfoglalása a rétegrendekben,
- a pára és eső víz elvezetés (ha kell alkalmazzunk gyári megoldásokat),
- az osztás rasztereknél az árnyékolás a legkisebb keresztmetszet, ha szükséges akkor ezek ismeretében határozzuk meg a homlokzati kiosztást,
- a rovar- és vagyonvédelemről se feledkezzünk meg.

Tervezésben segítségünkre van a nyitott sarok kialakításának lehetősége, aminek felhasználásában csak az épület statika szab határt.

Természetesen a tervezőket elektronikus csomópontokkal is segítjük, amelyeket DXF formátumban innen tudnak letölteni, illetve a tervezői csomagot PDF állományként innen tudják letölteni.

Amennyiben kivitelezéssel, árakkal, vagy alkalmazástechnikai kérdések merülnek fel Önökben, keressen bennünket elérhetőségeinket.
Ha értesülnének a legfrissebb műszaki megoldásokról, termékekről, akkor iratkozzanak fel főoldalunkon az építész leveleinkre.

Sulyok Ferenc

A weboldalunk Google Analytics sütiket (cookies) használ, hogy gazdagabb, részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. A sütik akkor telepítődnek az Ön gépére, ha Ön a "Rendben" gombra kattint. További részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás